7 tips til deg med tinnitus

1 av 5 nordmenn har tinnitus. Er du en av dem? Vi vet at tinnitus kan påvirke livskvaliteten. Nedenfor gir vi deg gode tips til hvordan du kan leve bedre med din tinnitus.

1. Søk informasjon om hva tinnitus er

Kunnskap er makt. Har du nettopp fått tinnitus, kan det virke skremmende. Ved å skaffe deg informasjon om hva tinnitus er og hvordan du kan få hjelp, så står du bedre rustet i møte med din tinnitus.

2. Kontakt fastlegen din

Første skritt til å få hjelp med din tinnitus er å kontakte din fastlege. Fastlegen kan henvise deg videre til øre-, nese-, halsspesialist, og sammen kan dere finne ut av årsaker og planlegge behandlingsforløp.

3. Fortsett å gjøre ting som gir deg glede og overskudd

Plutselig oppstått tinnitus kan være en påkjenning. Likevel er det viktig at du ikke isolerer deg, men at du fortsetter å gjøre de tingene du liker som bidrar til glede og overskudd, slik som å møte venner, drive med hobbyen din eller gå turer i skog og mark.

4. Ta vare på kroppen

Mosjon, frisk luft og et godt kosthold forbedrer livskvaliteten og din tinnitus. Det kan være nyttig å lære seg avspenningsteknikker og meditasjonsøvelser.

5. Sørg for å få nok søvn

Tretthet og stress kan forverre din tinnitus. Sørg for å få dine tilmålte timer med søvn og lag deg gode søvnrutiner.

6. Bruk bakgrunnslyder

Bakgrunnslyder kan være nyttig for å lede oppmerksomheten vekk fra tinnitusen din. Både når du er våken, i form av bakgrunnsmusikk eller hvit støy, og når du sover, for eksempel i form av lyder fra en lydpute.

7. Sjekk om høreapparat kan hjelpe

Det kan lønne seg å få utredet hørselen og vurdere høreapparat. Mange opplever at et høreapparat kan gjøre tinnitusen mindre fremtredende. Du kan også vurdere om tinnitusmaskerer er noe for deg.

Del denne artikkelen i sosiale medier

Vi takker våre samarbeidspartnere – Hvert Øre Teller 2023

Phonak Life Is On Logo