Avhengig av god hørsel for å prestere

Navn: Emil Bergquist Pedersen – Nyhrox

Spillkarriere: Spiller på e-sportlaget M10 som eies av Arsenalstjernen Mesut Özil.

Følgere: 118.500 på Twitch og 146.000 på Instagram

 Alder: 17 år

Bosted: Tønsberg

Antall spilletimer per dag: 6-8 timer

Emil «NYHROX» Bergquist Pedersen lever av å høre omgivelsene når han spiller på internett. Nå tar han grep for å ta vare på egen hørsel.

Tekst: Peter-André Hegg

Foto: Privat

«Jeg vil ikke belaste hørselen min mer enn nødvendig».

Emil startet å spille Fortnite for gøy, og interessen for spillet har økt i takt med ferdighetene. I 2019 ble han verdensmester i duospill. Sommeren 2021 skal han forsvare tittelen sammen med makker Aqua, der de skal spille mot andre duoer. Emil «Nyhrox» ønsker videre å kvalifisere seg til VM finalen i solo.

Åtte timer per dag  

Emil trener sammen med de aller beste spillerne i verden, og dagene hans handler om å terpe på teknikker og delta i treningsturneringer. En vanlig treningsdag kan vare fra seks til åtte timer.

– Det å fange opp lyder er sentralt for å prestere i spillet. Dette må jeg gjøre om jeg skal kunne prestere blant de beste, forklarer Emil.

– Hvordan hviler du hørselen din?

– Jeg passer på å ta pauser når jeg spiller. Da kan jeg enten gå en tur, spille lav musikk eller jeg tar av meg hodetelefoner hvis det er pauser i spillingen. Det å sitte mange timer i strekk med hodetelefoner på er ikke bra, og det gjør deg også til en dårligere spiller. Hørselen er noe av det viktigste i Fortnite, og du må være konsentrert. Det er altså viktig at man er opplagt og klar i hodet. Jeg vil ikke belaste hørselen min mer enn nødvendig.

– Hvorfor sa du ja til å fronte #HeadsetChallenge?

– Jeg syntes det var en kjempebra idé. Jeg vet at det er mange barn og unge som spiller, kanskje altfor mye. Det er ikke bra å sitte mange timer med lyd rett inn i øret, og jeg tror det ødelegger hørselen. Jeg ønsker at så mange som mulig kan drive med e-sport, men de må ta vare på hørselen.  Jeg tror veldig mange av dem jeg spiller med ikke er så bevisste på dette. Mange spiller flere timer enn meg hver dag og tenker nok ikke over at for mye tid med hodetelefoner kanskje kan svekke hørselen. Det er viktig at vi har fokus på dette fremover, sier Emil, som har snakket med foreldrene sine om viktigheten av regelmessige pauser.

Vanskelig uten lyd

Emil tror vennene hans har blitt mere bevisste på hørselens viktige rolle etter at han tok #HeadsetChallenge og spilte uten lyd på hodetelefonene. Denne nye utfordringen strømmet han for sine 118.500 følgere på Twitch.

Selv om han syntes det var morsomt å spille uten lyd, omtaler han det også som ganske «håpløst».

– Det gikk jo ikke, og uten lyd kommer du ikke langt i Fortnite. Lydene i spillet forteller meg hva som kommer til å skje, og jeg er avhengig av å høre konkurrentene som er i nærheten av meg. Det gjør at jeg kan forberede meg taktisk hvordan jeg skal spille. Hvis du har god hørsel, har du muligheten til å bli en god spiller.

– Kommer du til å endre vanene dine etter å ha deltatt i kampanjen?

– Jeg kommer til å bli enda mer oppmerksom på å ta pauser. Har vært flink til det tidligere, synes jeg. Men nå vet jeg at hørselen er viktig.

Les videre om Martin Foss Andersen – MrSavage.

Vi takker våre samarbeidspartnere