Den ene konserten ødela alt for meg

Navn: Wasim Zahid

Alder: 45 år

Yrke: Hjertespesialist, overlege ved Drammen sykehus, forfatter og foredragsholder

Wasim Zahid var på konsert med høyt lydnivå som 19-åring. Det ble starten på et liv med konstant tinnitus for den profilerte TV-legen.

Det var den tre år yngre broren som gjerne ville ha med seg Wasim på Rockefeller i Oslo denne kvelden i 1994. Wasim husker særlig to ting fra konserten, der han sto langt fremme ved høyttalerne: At bandet spilte veldig høyt og at bandet spilte halvdårlig bangla-musikk.

– På t-banen hjem merket jeg at det pep i ørene og at jeg hadde vondt i hodet. «Ja, ja, sånn er det å være på konsert. Det går vel over i morgen», tenkte jeg. Men pipingen, som var spesielt ille på venstre side, forsvant ikke, selv om dagene gikk. Det gikk uker, måneder og år. Fortsatt hører jeg en slags høyfrekvent summetonelyd, forteller Wasim, best kjent fra NRK-programmet «Hva feiler det deg?» og for sin folkehelseopplysende YouTube-kanal med over 40.000 følgere.

Wasim mener hans historie er et godt eksempel på at vi mennesker har individuelle tålegrenser for når lyd blir skadelig. Dette gjør at noen er mer sårbare for hørselsskader og tinnitus enn andre.

– Jeg og broren min er nokså like i alder og kroppsbygning, og vi sto like nær høyttalerne under konserten. Likevel var det bare jeg som fikk tinnitus, sier Wasim.

For noen år siden fikk han påvist et mildt hørselstap i samme frekvensområde som der han har tinnituslyden.

– Min største frykt er å miste hørselen, så jeg håper at det aldri vil skje. Å ikke kunne kommunisere med andre ville vært ille for meg som lege. Dessuten er jeg veldig glad i musikk, TV og film.

– Hvordan påvirker tinnitus hverdagen din?

– Jeg hater tinnitusen og ønsker meg bare stillhet, men det tror jeg aldri jeg vil få oppleve etter så mange år. Plagene har blitt verre med årene. Når jeg legger meg, hører jeg lyden ekstra godt. Det hender jeg ikke får sove. Lite søvn gjør meg stresset og sliten, og da øker tinnitusen. Det kan lett bli en ond sirkel. Heldigvis har jeg så mye å gjøre før jeg legger meg at jeg ikke merker den på dagtid.

– Hva hjelper mot plagene?

– Å være engasjert i noe eller noen, og det er jeg stort sett hele tiden. Jeg har travle dager både på sykehuset og etter jobb, så det fins ikke dødtid i min hverdag. Det hjelper å vite hvordan tinnitus oppstår og at det er en slags fantomlyd som hjernen skaper i det området der jeg har nedsatt hørsel. Noen ganger setter jeg på musikk på soverommet for å overdøve pipingen. Å ligge i senga med ørepropper klarer jeg ikke. Jeg har heldigvis en forståelsesfull kone.

– Hva gjør du for å beskytte hørselen din?

– Jeg er nok litt dårlig disiplinert når det gjelder å beskytte ørene mine. Når jeg trener for eksempel, så må jeg ha musikk, og jeg føler jeg trener bedre når det er litt høyt volum. Men jeg får ikke noe mer tinnitus av det, heldigvis. Når det gjelder barnas hørsel er jeg mer påpasselig. De er i alderen 11 til 17 år og bruker hodetelefoner mye. De får klar beskjed dersom volumet er høyt og vet at jeg har en hørselskade på grunn av høy musikk.

– Hvilke råd vil du gi til andre unge?

– Ta vare på ørene og hørselen! Bruk ørepropper på konserter eller andre steder med støy.

– Hvorfor gjorde ikke du det samme?

– Jeg var ung og tenkte ikke på slikt den gangen.

25 ÅR MED TINNITUS. Wasim Zahid har levd med tinnitus i hele sitt voksne liv etter konsert med høyt lydnivå. Til daglig merker han ikke lyden så godt, men når han skal sove, blir det verre. Det hender han ligger våken på grunn av tinnitus. Fotos: Marianne Otterdahl-Jensen

Les videre om Cengiz Al, Jenny Langlo eller Ida Maria.

Vi takker våre samarbeidspartnere