– Det ble helt nødvendig for meg å være åpen for å få støtte og hjelp til å takle det

Musikalartist og tidligere “Idol”-vinner Jenny Langlo (29) fryktet at artistkarrieren skulle ryke da følgeplager fra tinnitusen ble vanskelige å håndtere. Med en del teknikker og forholdsregler i bakhånd, lever hun i dag et godt liv både profesjonelt og privat.

I forbindelse med årets Hvert Øre Teller-kampanje har vi stilt henne seks spørsmål om hørsel:

1. Hvilken hørselsutfordring har du og hvordan fikk du den?

Jeg har tinnitus som jeg fikk første gang da jeg var 15 år. Jeg badet i et basseng og dykket litt under vann, og da jeg kom opp igjen hadde jeg en rar lyd i det ene øret som jeg trodde skyldtes vann i øret. Jeg oppsøkte lege og spesialist i etterkant av dette, men pipelyden forsvant aldri og det ble konstatert at jeg hadde tinnitus og en liten hørselskade på de øverste frekvensene.

– Jeg opplevde også en stor forverring i tinnitusen etter en flytur da jeg var rundt 17 år. Etter dette hadde jeg flere krevende år der tinnitus plaget meg mye og var en stor belastning. Det var spesielt vanskelig ettersom jeg jobbet som artist og både tok fly ofte og hadde mye musikk i hverdagen, og jeg fikk da ofte enda verre tinnitus i perioder. Jeg var lenge ganske desperat etter å få hjelp til å bli kvitt tinnitusen.

– Jeg fikk etter hvert lagt inn et dren i trommehinnen i det ene øret som skulle hindre at jeg fikk verre tinnitus av å ta fly. Dette ble starten på at jeg gradvis utviklet et mye bedre forhold til egen tinnitus. Jeg begynte etter hvert å akseptere lydene, noe som jo førte til at jeg gradvis ikke lenger la særlig merke til det i hverdagen. I dag har drenet vokst ut for lengst, men jeg har laget meg både fysiske og psykiske vaner som gjør at jeg lever godt med tinnitus.

2. Hvordan påvirker hørselsutfordringen hverdagen din?

– Jeg lever heldigvis et veldig godt og tilnærmet normalt liv med tinnitus i dag, men jeg har noen vaner som er veldig viktige for meg å opprettholde. Jeg bruker å tenke på det som at jeg har en «allergi» mot høy lyd og at jeg har litt «svake ører» og derfor må ta en del forholdsregler. Jeg har alltid med meg formstøpte ørepropper når jeg skal et sted der det sannsynligvis er høy lyd.

– Ved noen anledninger har jeg også måttet forlate steder der jeg kjenner at lyden er altfor høy, siden jeg har erfart at dette kan gi meg verre tinnitus i flere dager etterpå. Ettersom ørene mine tåler trykkforandringer så dårlig tar jeg heller ikke sjansen på å gjøre spesielle aktiviteter der det kan bli store trykkforandringer på kort tid, som å dykke eller å hoppe i fallskjerm. I tillegg prøver jeg å begrense flyturer så mye jeg kan, så jeg tar ofte tog dersom det er en mulighet. Dersom jeg skal ta fly bruker jeg ørepropper som er laget for å unngå trykk i ørene under flyging og jeg forsøker utjevne trykket i ørene underveis.

– Til tross for alt dette kan det likevel skje at jeg har kortere perioder på noen dager der tinnitusen min plutselig oppleves verre. Da må jeg alltid jobbe litt psykisk med å ikke bli redd og å stole på at det går tilbake til «normalt» nivå igjen som jeg kan leve godt med. Så langt har det alltid gått bra etter hvert.

3. Har du alltid vært åpen om hørselsutfordringene dine?

– Ja, jeg har alltid delt dette både med mennesker rundt meg og i offentligheten.

4. Hvorfor har du valgt å være åpen om det?

– Da jeg fikk en sterk forverring i tenårene, ble dette en utrolig tung og vanskelig periode. Jeg var utrolig redd for at det skulle bli enda verre og kunne heller ikke skjønne hvordan jeg skulle klare å venne meg til de nye lydene i hodet. Det ble helt nødvendig for meg da å være åpen om dette med de rundt meg for å få støtte og hjelp til å takle det.

– Ettersom jeg holdt på med musikk måtte jeg også ofte be andre om å skru ned volumet på bandøving og lignende, og jeg var derfor åpen om det til de fleste rundt meg for at de skulle forstå hvorfor dette var viktig for meg.

– I senere tid har jeg valgt å snakke om det i offentligheten siden det dessverre er altfor mange rundt omkring som har det vanskelig på grunn av tinnitus, og fordi dette også i mange tilfeller kan forebygges. Det er derfor en liten hjertesak for meg å bidra til å hindre at flere får hørselsskader og tinnitus på grunn av høy lyd.

5. Hvordan kan andre bidra for å gjøre hverdagen din bedre?

– Hmm… For min del er det egentlig bare en god hjelp at andre har forståelse for at høye lyder kan være en utfordring for noen. Spesielt da jeg var yngre kunne dette føles litt utfordrende i situasjoner med høy musikk der jeg husker jeg kunne føle meg litt kjip som enten måtte bruke ørepropper, flytte meg fysisk eller i visse tilfeller be om at lyden kunne dempes litt. Heldigvis opplever jeg som oftest at andre har forståelse for dette.

6. Hva er ditt beste tips for et godt liv med hørselsutfordringer?

– Mitt beste tips for andre som strever med tinnitus basert på mine egne erfaringer er å lage seg gode vaner for bruk av ørepropper og å snakke med noen andre dersom man har det vanskelig. Jeg vil kanskje si at mine viktigste verktøy for å leve godt med tinnitusen min har vært å jobbe med å akseptere lydene og å prøve å håndtere frykten og fortvilelsen det kan skape, siden dette har gjort at lydene som oftest ikke trenger inn i bevisstheten min i hverdagen.

Del gjerne denne artikkelen med andre!

Vi takker våre samarbeidspartnere – Hvert Øre Teller 2022

Phonak Life Is On Logo
Resound GN Logo
Tryg Forsikring Logo