Foto: Marcel Leliënhof

– Det er bare å ta de i bruk! Man må jo høre, liksom!

Lale Ababaikeli (19) har brukt høreapparat omtrent siden hun ble født. I dag er hun elev ved Briskeby videregående skole i Lier. Her har hun funnet et godt fellesskap, men det har ikke alltid vært lett å være høreapparatbruker.

Da Lale begynte i første klasse i Kina, fikk hun erfare at nærmest ingen av barna visste hva et høreapparat var. Da de så at hun brukte høreapparat, var de raske til å kommentere det.

– De spurte meg: «Hva er det du har på deg?» Da merket jeg med én gang at det var noe annerledes med meg. At jeg var litt spesiell, minnes Lale.

Tidligere hadde ikke unge Lale tenkt over høreapparatet som noe hinder eller ulempe, men kommentarene fra de andre barna skulle snu på det.

– De var så oppmerksomme på det og det ble slitsomt å hele tiden skulle forklare seg. Da tenkte jeg: «Hvorfor må jeg bruke høreapparat?»

Møtte andre barn med hørselstap

Da Lale og familien kom til Norge, skulle det heldigvis endre seg. Lale begynte på skole for hørselshemmede, Myrene skole i Porsgrunn, i fjerde klasse og her møtte hun andre barn med nedsatt hørsel.

På ungdomsskolen, da Lale skulle bli integrert i større klasse, merket hun riktignok at å prøve å passe inn blant de normalthørende ikke var så enkelt. Hun forteller at det var som om de hadde en helt egen kode der all kommunikasjonen gikk i flyt. En flyt hun ikke fikk innpass i.

– Jeg gikk tre år uten å bli kjent med nye folk, og holdt meg stort sett til de få andre som også brukte høreapparat. Jeg klarte liksom ikke komme meg inn i den sirkelen, sier Lale.

– Jeg var ofte alene.

Fellesskap og deltakelse på Briskeby

Selv om oppveksten bar preg av ensomhet og følelsen av å være annerledes, ser hverdagen i dag mye bedre ut for Lale. Hun er elev ved Briskeby videregående skole og her har hun funnet fellesskap og identitet.

I år vant hun blant Briskeby Talenter 2021, der hun fremførte sterke og inspirerende tegntolkninger av sanger som «Let It Go» fra Disney-filmen Frozen, Ella Eyres «We Don’t Have to Take Our Clothes Off» og Christina Perris «A Thousand Years».

Høreapparatenes betydning

Når vi spør hva høreapparatene hennes betyr for henne i hverdagen, trekker Lale fram det sosiale aspektet ved det å kunne høre. Det at høreapparatene hjelper henne til deltakelse og sosial omgang er spesielt viktig.

– De beste høreapparatøyeblikkene er nok alle de gangene jeg hører hva folk sier. Det å kunne delta i praten med andre.

Hvis det var én ting Lale kunne si til de som kvier seg for å ta i bruk høreapparatet, var det dette:

– Glem hva folk vil si om høreapparatet ditt, – bare bruk det! Man må jo høre, liksom!

Del gjerne denne artikkelen med andre!

Vi takker våre sponsorer – Hvert Øre Teller 2021:

Phonak Life Is On Logo
Resound GN Logo
Tryg Forsikring Logo