– Det føles gjerne for lite alvorlig til å skulle bry andre med det

Lege og TV-personlighet Wasim Zaid (46) er et kjent fjes for mange. Mindre kjent er det kanskje at han er rammet av tinnitus. Ved å dele historien sin med andre, håper han å kunne bidra til at flere beskytter hørselen sin.

I forbindelse med årets Hvert Øre Teller-kampanje har vi stilt ham fem kjappe spørsmål om hørsel:

1. Hvilken hørselsutfordring har du og hvordan fikk du den?

– Jeg har tinnitus, og det har jeg hatt helt siden jeg var 19 år. Det begynte etter en høylytt konsert som jeg var på. Merket susing i øret rett etter konserten, og siden har det i grunn vedvart. De siste fem årene har det dessverre blitt verre.

2. Hvordan påvirker hørselsutfordringen hverdagen din?

– Pipelyden er der hele tiden, og det er forstyrrende. Jeg kan bli ganske sliten og utmattet av den. Ofte kan også forstyrre nattesøvnen, og jeg våkner opp mer utmattet enn da jeg la meg. I tillegg har jeg litt nedsatt hørsel på venstre øre, noe jeg kan merke for eksempel når jeg ser på TV eller at noen snakker til meg.

3. Har du alltid vært åpen om hørselsutfordringene dine?

– Ja for så vidt, men samtidig er det jo ikke noe man prater mye om. Man får følelsen av at det ikke er så alvorlig at man skal bry noen andre med plagene sine. Men, jeg må innrømme at de gangene jeg har snakket om det så har jeg fått medfølelse og sympati.

4. Hvorfor har du valgt å være åpen om det?

– Jeg har valgt å være åpen om det slik at folk skal forstå at dette ikke er så uvanlig. Faktisk er det en god del personer som lider av det samme. Dessuten kan det jo forebygges i en del tilfeller også. Jeg var dum som ikke beskyttet ørene mine bedre under konserten, men det kan andre gjøre, og hindre at de utvikle tinnitus.

5. Hvordan kan andre bidra for å gjøre hverdagen din bedre?

– Jeg føler i grunn at det ikke er så mye andre kan gjøre for å lette på min hverdag. Men jeg ber bare om litt forståelse hvis jeg iblant virker uoppmerksom eller ikke hører etter. Det er ikke fordi jeg er arrogant, men iblant har jeg rett og slett bare problemer med å høre.

6. Hva er ditt beste tips for et godt liv med hørselsutfordringer?

– Vær åpen om plagene dine. Snakk med dine nære venner og familie. Har også en god dialog med legen din. Husk: Det er mye man kan få hjelp til!

Del gjerne denne artikkelen med andre!

Vi takker våre samarbeidspartnere – Hvert Øre Teller 2022

Phonak Life Is On Logo
Resound GN Logo
Tryg Forsikring Logo