– Det kan være vanskelig å forstå

Rockemusiker Ida Maria er selverklært «lydjunkie», og flere år med mye høy musikk fra monitorer og gitarforsterkere har ført til at hørselen fått seg en trøkk. I årets kampanje har hun sammen med vår lydtekniker funnet frem til sin tinnituslyd, slik at vi andre kan få et innblikk i lyden hun hører hele tiden.

Vi har stilt Ida Maria 6 korte spørsmål om hvordan det er å leve med tinnitus:

1. Hvordan påvirker din tinnitus hverdagen din?

– Den påvirker noen av valgene jeg tar i forhold til hvor mye støy jeg velger å utsette meg for på daglig basis, og det kan påvirke sosiale kontekster hvor det kan være vanskelig å forstå hva folk sier til meg hvis det er flere lydkilder, for eksempel i sosiale sammenhenger.

2. Hva hjelper mot plagene?

– Det hjelper å ta vare på helsen generelt, hele kroppen og psyken, meditasjon, spise sunt, gå på tur, hvile, og å ha jevn bakgrunnsmusikk som radio, podcast, rolig instrumentalmusikk eller for eksempel «healing frequencies» eller «binaural beats».

3. Hva gjør du for å beskytte hørselen din?

– Jeg bruker ørepropper eller hørselsvern hvis jeg skal utsette meg for høy musikk eller høylydte folk. Det er også stor forskjell på å bli utsatt for plutselige lyder eller lyder du er forberedt på. Det verste jeg vet er hvis noen roper meg i øret. Musikere roper sjeldent i ørene til hverandre, vi er stort sett både ganske lyd-, lydkilde- og hørselsbevisste, men folk som ikke har hørselsskader eller ikke er musikere for eksempel tenker ikke så ofte over at mange musikere kan ha hørselsproblemer eller hørselsskader.

4. Påvirker din tinnitus din relasjon til familie og venner?

– Ikke i en veldig stor grad, men hvis det er veldig mye bakgrunnsstøy kan det være vanskelig å konsentrere seg om hva folk sier.

5. Hvordan var det å finne tinnituslyden din sammen med vår lydtekniker?

– Det var veldig interessant, kanskje særlig at andre folk fikk høre hvordan det kan høres ut, og se reaksjonen deres på det. Det gir meg et perspektiv.

6. Hva er dine beste tips til andre som sliter med tinnitus?

– For meg handler det først og fremst om det mentale, hvordan jeg velger å forholde meg til det. Å lære seg meditasjon og å bli kjent med sitt eget følelsesliv og tankemønster tror jeg er viktig. Da er det lettere å styre oppmerksomheten mot noe annet enn å sitte og fokusere på at man har tinnitus. Men å beskytte hørselen er også viktig, og ta pauser fra støyende og stressende miljø, og kunne gi ørene og kroppen og sjelen hvile innimellom er også viktig.

Del artikkelen i sosiale medier

Vi takker våre samarbeidspartnere – Hvert Øre Teller 2023

Phonak Life Is On Logo