Hva betyr høreapparatet for meg? 

Rita-Elin Hovde (67), Frøya i Trøndelag
«Fuglekvitter er den fineste lyden jeg vet om»

– Høreapparatet er like viktig for meg som briller er for den som har dårlig syn. Takket være høreapparatet kan jeg høre radio, TV og ikke minst snakke med andre mennesker.  Det er nå 14 år siden jeg fikk høreapparat, og jeg husker godt hvor overrasket jeg var over de mange nye lydene jeg plutselig kunne høre rundt meg. Rennende vann, lyder fra tastaturet på PC-en og fugler som sang.  Fuglekvitter er fortsatt den fineste lyden jeg vet om. Den lyden blir jeg aldri lei.

Foto: Krzysztof Zboralski

Lissen Bruce (65), Oslo
«Nå hører jeg alt det barnebarna sier»

– Jeg fikk høreapparat på begge ører for fem måneder siden og er veldig fornøyd. Før måtte jeg stadig be folk om å snakke høyere, og jeg gikk glipp av mye informasjon når jeg satt i møter med mye folk. Nå får jeg med meg det aller meste av det som blir sagt. Det beste med å bruke høreapparat er nok at jeg får med meg alt barnebarna mine på to og fem år sier. Det er jo så gøy å snakke med dem! Barnebarnas stemme er den fineste lyden jeg vet om.

Foto: Bjørg Engdahl

Rita Bech (78), Askim
«Jeg hører så mye fin musikk og fuglesang!»

– Jeg fikk høreapparat på begge sider for rundt fire år siden. Det krever litt trening å venne seg til å bruke dem, men du verden for et godt hjelpemiddel.  Fortsatt blir jeg overrasket når jeg tar på meg høreapparatene og får inn alle de fine lydene rundt meg.  Så mye fin musikk og fuglesang! Jeg  liker å gå på konserter, og med høreapparat får jeg med meg hele orkesteret og alle instrumentene.  Det er også lettere å delta i samtalen med flere. Mine to voksne sønner merker det godt, hvis jeg glemmer å ta dem på. Enten får de ikke svar, eller de får svar på noe de ikke har spurt om.

Foto: Tor Hjaltun

Odd Eskildsen (73), Oslo
«For første gang kunne jeg høre lyd i stereo»

– Hørselen min ble skadet av en kinaputt da jeg var ti år. Skyteøvelser i Forsvaret uten skikkelige øreklokker, samt verkstedstøy fra årene som lektor i kunst – og håndverk, bidro til ytterligere hørselstap. Rundt år 2000 fikk jeg mitt første høreapparat, og takket være tilleggsutstyr er taleforståelsen god.  Tenk at vi får utstyret gratis fra NAV! For fire år siden fikk jeg ny streamer. For første gang i mitt liv kunne jeg høre lyd i stereo. Nå bruker jeg Roger Pen aktivt, og den har vært en kjempeopplevelse. Lyd og tale sendes trådløst til mottakere på høreapparatene og så rett inn i ørekanalene. Bakgrunnsstøyen blir sterkt  redusert. Fantastiske hjelpemidler!

Foto: Bjørg Engdahl

Jørn Lang-Re (61), Son i Akershus
«Nå er jeg mer med i samtalene»

– Jeg fikk høreapparat for et par år siden, men proppen i øret klødde så fælt at jeg ikke orket å bruke det. Etter å ha gått på HLF-kurs for høreapparatbrukere bestemte jeg meg for å bare la det klø. Nå er jeg ikke plaget av kløe lenger og bruker apparatet hele tiden, til og med når jeg kjører motorsykkel. Den største forskjellen med høreapparat merker jeg i sosial lag. Før satt jeg ofte og sa «hæ» og tok sjansen på å si ja og nei på riktig sted.  Nå er jeg helt med i samtalene og trenger ikke lese på munnen når folk snakker, slik jeg ubevisst gjorde før.  Jeg er spent på om jeg får høre gresshoppene i sommer, nå som jeg bruker høreapparatet hele tiden.  De har jeg ikke hørt på flere år.

Foto: Martin Hansen