– For meg har høreapparatet vært en revolusjon!

I en hektisk hverdag som tobarnspappa, ambulansearbeider og brannkonstabel, er det viktig både å ha nok energi og å få med seg det som blir sagt.

Det var Vegard Bergquist (32) sin samboer som først gjorde han oppmerksom på at kanskje ikke alt var som det skulle når det kom til hørselen hans.

– En dag sa hun til meg at: «Vegard, nå må du dra og få sjekket hørselen din, for nå roper du veldig mye og du har alltid TV-en så høyt på». Min samboer jobber med hørselshemmede barn fra fødsel og til barneskolealder, så hun har god kjennskap til problematikken, forteller Vegard.

Etter et legebesøk, som ikke påviste alt for mange avvik, ble han likevel sendt videre til øre-nese-halslege i Ålesund. Vegard gikk gjennom en grundig utredning, og fikk til slutt påvist tinnitus.

– Det er tinnitus som primært er mitt problem; en god del tinnitus som igjen fører til hørselstap, forklarer Vegard.

– Jeg fikk høreapparat i fjor, så det er relativt nytt. Og det har vært en revolusjon, for min del.

Det beste høreapparatøyeblikket

Når vi spør Vegard hva som er hans beste høreapparatøyeblikk, nevner han spesielt én hendelse da han skulle ut på lønningspils med jobben en fredag.

– Plassen vi skulle til var en veldig støyfull. En sånn typisk plass der jeg normalt ikke ville klart å henge med. Men, med høreapparatene har jeg fått lagt inn et program på telefonen, og tenkte at: «I kveld skal jeg teste ut restaurantprogrammet», sier han og fortsetter:

– Og det var bare en sånn åpenbaring! Jeg fikk med meg alt som skjedde og kunne veksle mellom de ulike samtalene. Så, ja, det føltes skikkelig bra!

Mest nysgjerrighet fra andre

Ved spørsmål om reaksjoner fra andre angående at han bruker høreapparat, forteller Vegard at det er lite reaksjoner.

– Jeg får ikke noe særlige reaksjoner. Noe nysgjerrighet fra kollegaer var det jo i begynnelsen, kanskje mest fra de som selv hadde følt på at hørselen er blitt dårligere. Da hadde jeg mulighet til å forklare litt hvordan jeg gikk frem for å få høreapparat, slik at de kunne gjøre det samme.

Et lettere liv med høreapparatet

– Høreapparatet har absolutt gitt meg et lettere liv. Særlig når det kommer til å delta i sosiale lag, forteller Vegard.

– Det er lettere å henge med, selv utover kvelden når støynivået øker. Og på hjemmebane er det kjekt å kunne høre hva som blir sagt på andre siden av huset, hvis jentungen roper at hun trenger hjelp eller samboeren min gir beskjed om å henge opp klesvasken.

Til andre som tenker at de trenger høreapparat og kanskje kvier seg for å bruke det, har Vegard følgende beskjed:

– Føler du deg usikker på bruken må du tørre å be om hjelp. Selv om en kan føle hørselstapet som et stigma eller tap, så er det ikke det. Det er liksom et større stigma og tabu å gå rundt og høre dårlig og rope: «Hæ?»

Del gjerne denne artikkelen med andre!

Vi takker våre sponsorer – Hvert Øre Teller 2021:

Phonak Life Is On Logo
Resound GN Logo
Tryg Forsikring Logo