Foto: Marcel Leliënhof

– Høreapparatet gir meg bedre hverdager og mer energi!

Da Nicholas Lund (31) var 4 år gammel, skulle en alvorlig hjernehinnebetennelse sørge for at han mistet hørselen totalt på det ene øret. Gjennom oppveksten, fikk han kjenne på hvordan utfordringer med hørselen bidro til å prege hverdagen. Sosiale hendelser og dagligdagse ting som virket enkelt for andre, var slitsomt for Nicholas.

I voksen alder, ble han imidlertid tipset av en kamerat om et høreapparat for folk med bare ett fungerende øre. Der leger hadde fortalt at det ikke var noe å gjøre for hans tilstand, åpnet det seg nå en ny verden. Snart ble et lydbilde som liknet det å kunne høre i fungerende stereo en del av hverdagen.

– Da kompisen min tipset meg om dette, var det bare å bestille time og så fikk jeg dette høreapparatet. Det har vært en interessant reise, sier Nicholas.

Nicholas smiler når han snakker om dette, for han er genuint glad i høreapparatene sine.

Det beste høreapparatøyeblikket

Da han får spørsmål om hva hans beste høreapparatøyeblikk er, må han tenke seg litt om. For som han sier: «Jeg har flere som ligger i toppsjiktet!» Men det aller beste må være da han tok på seg høreapparatene for første gang.

– Det man skulle tro, når man tar på seg høreapparatet for første gang, det er jo at det er litt sånn: «Wow, nå er plutselig hele verden innenfor rekkevidde og du hører alt, og bare ‘Oi, shit!’» Sånn er de ikke. Du begynner å høre ting du ikke har hørt før, som du kanskje oppfatter som rasling. Så begynner du å tilpasse deg og legge merke til hva som er rundt deg. Og så, gradvis over tid, når du begynner å plassere deg i de dagligdagse situasjonene som du er vant med, så begynner du å innse hvor enormt stor forskjell det er å få på et høreapparat, forklarer Nicholas.

Han understreker at det å bruke høreapparat for det meste handler om den ekstra energien man har i hverdagen. Før brukte han opp store deler av energien på å få med seg hva som ble sagt, mens nå tør han igjen å delta på ting som han gjerne unngikk tidligere.

– Jeg tør å dra på ting, og er ikke lenger redd for å stikke innom familieselskapet eller vorspielet med venner, dra på restaurant eller bare ta det møtet på kafeen. Slike ting som jeg ikke var så interessert i å gjøre tidligere, sier Nicholas.

Får han noen reaksjoner på sitt høreapparatbruk?

– Reaksjonen er jo: «Høreapparatene dine synes jo ikke!» Og det synes jeg er litt kult, fordi da betyr det kanskje at flere tenker at de også kan bruke det. Og om ikke personen selv har et hørselstap, så kjenner de kanskje noen, for det gjør de fleste, forteller Nicholas.

Han peker på statistikken som viser at 1 av 5 nordmenn har nedsatt hørsel, og fortsetter:

– Da må man jo noen kjenne noen. Det er nesten statistisk umulig at man ikke gjør det.

Nicholas er stolt ambassadør for sine høreapparat, og forteller om det sine sosiale medie-kanaler. Hans innstilling er at hvis bare én person sjekker hørselen sin og får et bedre liv med høreapparat på grunn av ham, så er det verdt det. Det å kunne vise hvor lite synlige apparatene er i hverdagen og hvor enkle de er i bruk, er en viktig del av det han vil oppnå.

– Jeg kan ikke snakke for alle typer hørselsproblemer, for det er jo enormt stor variasjon av utfordringer man har. Men for min del som har 50 prosent nedsatt hørsel der det ene øret er helt dødt, så er jo dette apparatet helt konge!

Bedre liv med høreapparat

På vårt spørsmål om han har fått et bedre liv med høreapparatet, svarer Nicholas et rungende: – Ja! Hverdagen har egentlig bare generelt blitt bedre, og jeg har mer energi til overs på slutten av dagen.

Del gjerne denne artikkelen med andre!

Vi takker våre sponsorer – Hvert Øre Teller 2021:

Phonak Life Is On Logo
Resound GN Logo
Tryg Forsikring Logo