– Hørselen min har fått seg en trøkk

 

 

Navn: Ida Maria Børli Sivertsen

Alder: 35 år

Yrke: Rockestjerne, komponist, kommunepolitiker for Miljøpartiet De Grønne og ungdomsarbeider

 

 

Foto: Daniel Bleckley

Rockeartist Ida Maria Børli Sivertsen har alltid elsket musikk på røft lydnivå. Nå må hun betale regningen.

– Så langt tilbake som jeg kan huske har jeg hatt enorm appetitt på musikk, og jeg elsker å spille høyt. Det er rart at hørselen min er såpass god som den er. Den har fått mye juling, vedgår 35-åringen, som er bosatt på Nesna i Nordland.

Ida Maria slo for alvor gjennom som punkrock-artist i 2007, og hun vant Spellemannsprisen for «Årets nykommer» i 2008.  Deretter turnerte hun verden rundt med bandet sitt. De siste årene har hun kombinert musikerlivet med lokalpolitikk og er i tillegg musikkprosjektansvarlig på kultursenteret Ungdommens Hus i Mo i Rana. Her hjelper hun unge musikkspirer i lydstudio og gir råd om liveopptredener og teknikk.

– Jeg er en sånn person som helst skal kjenne lyden fysisk. Litt sånn guttejente som har likt å teste hvor høyt jeg kan spille og som elsker bass og tuller med lydeffekter og feedback på scenen. I den grad musikkinteresse kan være en diagnose, så har jeg den, sier Ida Maria.

For et års tid siden fikk hun et par ekte diagnoser; redusert hørsel, spesielt på høyre side, og tinnitus på begge sider. Hørselsskaden tror hun kom etter uttesting av en nyinnkjøpt gitarforsterker, samt et par uhell med ørepropper på scenen (in-ear monitorer), der utstyret kortsluttet og ga ekstremt høy lyd rett på trommehinnene. I fjor fikk hun også en kraftig ørebetennelse.

– Den varte i over en måned. Jeg hadde den mens jeg turnerte med Hærens Musikkorps før jul, og på den siste konserten mistet jeg plutselig all hørsel på høyre side. Jeg fikk helt panikk, for jeg lever jo av ørene mine. Heldigvis kom hørselen tilbake, men ørene tåler mindre enn før. I en periode var jeg lydoverfølsom. Lyd gjorde rett og slett fysisk vondt. Skikkelig deprimerende.

– Hvordan påvirker tinnitus hverdagen din?

– Jeg har en høyfrekvent pipelyd som alltid er der. Etter spillejobber kan jeg merke den som en høy ringelyd, men lyden pleier å roe seg etter noen timer. Daglige konserter hadde ikke vært mulig, slik hørselen min er nå. Et par oppdrag i uka, derimot, går bra. På fritiden er jeg nøye med hvilke steder jeg oppsøker, så jeg er ikke så sosial som før. Jeg orker ikke steder med mye folk og dårlig akustikk. Det er ren tortur. En annen ting er at jeg sliter med å høre hva folk sier i omgivelser med mye støy. Jeg sitter der som en gammel gubbe og spør «Hæ, hva sa du nå?»

– Hva hjelper mot plagene?

– Det hjelper jo å holde seg hjemme, da. Ha, ha. Her er jeg alltid omgitt av lydkilder og musikk, men ikke på høyt volumnivå. Sønnen min på fire år er like glad i musikk som meg og har litt voksen smak, så vi hører mye på Mari Boine, Ella Marie Hætta Isaksen og Gipsy Kings. Det er sjelden stille i huset.

– Hva gjør du for å beskytte hørselen din?

– Jeg er blitt veldig nøye med hva jeg utsetter hørselen for og kaster den ikke bort på uviktige ting. På scenen bruker jeg in-ear-monitorer nesten hele tiden, og jeg bruker ørepropper på konsert. Jeg bruker dem ikke hele tiden, for de filtrere jo også bort lyd jeg vil ha, men jeg har dem i beredskap. Jeg snakker mye med sønnen min om at høy lyd kan skade hørselen, slik jeg har opplevd.

Ida Maria snakker også med ungdommene «sine» om samme tema. Hun vet at advarsler har lett for å prelle av unge som lever og ånder for musikk. Derfor prøver hun å være ærlig, i stedet for å bruke pekefingre.

– Jeg forteller at jeg har tinnitus og hørselsskade fordi jeg har gitt ørene mine mye juling. Vil de beholde hørselen, så er det lurt å bruke ørepropper på konsert, særlig hvis de står lengst fremme. Ta dem heller ut når favorittlåta spilles. Det pleier jeg å gjøre!

LYDJUNKIE. Ida Maria Børli Sivertsen omtaler seg selv som en lydjunkie og har aldri spart verken på stemmen, energien eller lydnivået når hun har stått på scenen. Foto: Knut Åserud.

Les videre om Cengiz Al, Jenny Langlo eller Wasim Zahid.

Vi takker våre samarbeidspartnere