Foto: Marcel Leliënhof

– Høreapparatene er en naturlig del av meg

Cathrine Ellingsen (47) har brukt høreapparat siden barndommen. I en travel hverdag som regnskapssjef og trebarnsmor til barn som er aktive innen idrett, er høreapparatene en viktig del av Cathrines liv.

– Jeg er glad for høreapparatene mine hver eneste dag. De er liksom en naturlig del av meg, forteller Cathrine.

Cathrine får sjelden reaksjoner eller kommentarer på sitt høreapparatbruk.

– Av og til er det jo noen som tror at du kun hører det du vil høre. Og det er ikke så kjekt å høre for oss med nedsatt hørsel, for det stemmer jo ikke, konstaterer hun.

Hæ-klubben

– Jeg husker spesielt én gang da jeg var ung og gikk hjem fra barneskolen. Da var det noen som syklet forbi i full fart og ropte: «Er du med i hæ-klubben?» Og da sa jeg selvfølgelig: «Hæ?», ikke sant. Så det ble litt sånn: «Haha … veldig morsomt!», minnes Cathrine.

– Men ellers har jeg vært heldig. Jeg har aldri blitt mobbet eller noe.

Cathrine og venninnene. Fra høyre: Kjersti Heimdal, Aashild H. Ristesund, Cathrine Ellingsen og Iris Margrethe Åsbø.

Spøken om hæ-klubben har Cathrine på mange måter tatt med videre, med en klype selvironi. I voksen alder har det vist seg at flere av hennes venninner også hører dårlig. Med felles fotballinteresse og et hjerte for Leeds, har de fått trykket opp t-skjorter med påskriften: «HÆ?» Disse har de hatt på seg på Leeds-kamp på den lokale sportsbaren i Haugesund.

– De på sportsbaren som vet at jeg hører dårlig, er flinke til å ta hensyn og er veldig tålmodige, forklarer Cathrine.

Absolutt et bedre liv

– Ja, jeg har absolutt fått et bedre liv med høreapparat. Og både venner, familie og kollegaer er veldig forståelsesfulle og tar hensyn til mitt hørselstap, forteller Cathrine og fortsetter:

– Jeg tenker at så lenge jeg bruker høreapparatene, så har jeg gjort mitt, på en måte. Så håper jeg de rundt meg hjelper meg så jeg skal kunne høre mest mulig av det som blir sagt.

Hun oppfordrer alle som hører dårlig til å ta kontakt for utredning og få høreapparatene på:

– Man skal ikke skjems over verken hørselstapet eller høreapparatene. Og med én gang man får høreapparatene på plass, så er det så mange hjelpemidler knyttet direkte til høreapparatet, mot telefon, TV, foredragsholdere og lærere. Det er synd hvis skam og usikkerhet skal hindre noen i å ta i bruk høreapparatene, for det går kun utover en selv.

Del gjerne denne artikkelen med andre!

Vi takker våre sponsorer – Hvert Øre Teller 2021:

Phonak Life Is On Logo
Resound GN Logo
Tryg Forsikring Logo