– Jeg håper en eller annen smarting skal komme med en kur snart

Sanger og låtskriver Gaute Ormåsen (39) lever av å skape fin musikk. Store deler av livet har likevel en annen og mer påtrengende lyd preget hverdagen hans. Fokuset på tinnitusen var altoppslukende en stund, men diverse mestringsteknikker har hjulpet mye.

I forbindelse med årets Hvert Øre Teller-kampanje har vi stilt ham fem kjappe spørsmål om hørsel:

1. Hvilken hørselsutfordring har du og hvordan fikk du den?

– Jeg har et såkalt bassengtap/hørseltap på begge ørene, særlig rundt 1K på frekvens skalaen. Dette gjør at jeg hører lave lyder veldig uklart og ofte har vanskeligheter med å tolke omgivelseslyder. Jeg har heldigvis vanligvis ikke problemer med å høre samtaler osv. Musikk hører jeg nok også ganske normalt så lenge volumet ikke er veldig lavt. På grunn av hørselstapet har jeg også øresus som jeg hører i stille omgivelser.

2. Hvordan påvirker hørselsutfordringen hverdagen din?

– Den påvirker hverdagen slik at det kan være vanskelig å konsentrere seg i stille omgivelser på grunn av øresusen.

3. Har du alltid vært åpen om hørselsutfordringene dine?

– Ja, det har jeg.

4. Hvorfor har du valgt å være åpen om det?

– For å finne de som kan hjelpe meg og for å hjelpe andre, samt dele erfaringer med andre som har liknende utfordringer.

5. Hvordan kan andre bidra for å gjøre hverdagen din bedre?

– Jeg forventer egentlig ikke noe fra andre, men jeg håper at en eller annen smarting der ute skal komme opp med en kur snart.

6. Hva er ditt beste tips for et godt liv med hørselsutfordringer?

I 20-årene særlig slet jeg en del med angst knyttet til øresusen. Det ble altoppslukende å prøve og finne en kur. Etter hvert begynte jeg å fokusere mer på å lære og akseptere det, samt lærte meg teknikker for å slappe av selv når det bråker som f…. i hodet.

Det har hjulpet en del.

Del gjerne denne artikkelen med andre!

Vi takker våre samarbeidspartnere – Hvert Øre Teller 2022

Phonak Life Is On Logo
Resound GN Logo
Tryg Forsikring Logo