Foto: Marcel Leliënhof

– Jeg kan ikke tenke meg et liv uten høreapparatene!

Som aktiv musiker, er Kitane Logan Kinvares (31) takknemlig for alle lyder høreapparatene hans hjelper han med å høre.

Han var fem år gammel da han begynte med høreapparat. Selv om motstanden til å bruke dem den gangen var stor, har han nå lært seg å akseptere sin nedsatte hørsel på godt og vondt.

– Jeg bruker høreapparatene mine fordi jeg gjerne vil høre alt som blir sagt, forklarer Kitane og fortsetter:

– I barndommen, var det stort sett andres reaksjoner som gjorde at jeg tok dem i bruk. Foreldrene mine, for eksempel, sa ofte: «Du hører aldri når vi skal spise middag», og min søster påpekte når det var ting jeg ikke fikk med meg.

Det beste høreapparatøyeblikket

Med en lidenskap for musikk og musikkutøvelse, er Kitane kanskje enda mer omgitt av lyd enn mange andre. Ved spørsmål om hva som er hans beste høreapparatøyeblikk, sier han:

– Det er hver gang lydnivået rundt meg er for høyt, og jeg bare kan ta de av meg, rett og slett.

Men det aller, aller beste høreapparatøyeblikket er kanskje da han fikk dele et innblikk i det å bruke høreapparat med sin kjæreste.

– Ganske nylig spurte kjæresten min meg om hvordan det er å bruke høreapparat. Så jeg lot henne prøve dem. Vi fikk plass til høreapparatet mitt i det ene øret hennes og hun holdt over det andre, sier Kitane.

– Du kunne se det i øynene hennes, at hun bare: «Er det sånn du hører?» Det gav henne på en måte et innblikk inn i min barndom, så det er kanskje det beste øyeblikket jeg har, forteller han.

«Fancy bluetooth-propper»

Kitane får reaksjoner på sitt høreapparatbruk, men kanskje ikke helt på den måten man skulle tro. Han forteller at folk ofte spør om høreapparatene hans er fancy Bluetooth-ørepropper fordi de forbinder høreapparater med gamle mennesker.

– Jeg opplever at folk kommer bort og sier: «Ta ut de der nå, – jeg prater til deg!» Da svarer jeg: «Hvis jeg tar dem ut, så hører jeg ingenting. Det er høreapparatene mine …», sier Kitane.

– Da blir de litt sånn: «Åh, er det sånn høreapparat ser ut?»

«Kan ikke forestille meg et liv uten»

Etter å ha brukt høreapparat siden barndommen og omtrent hele livet, er høreapparatene en stor del av Kitane. Når vi spør om høreapparatene har gitt han et bedre liv, kommer svaret kontant:

– Absolutt! Jeg kan ikke forestille meg et liv uten dem. Bare det å tenke tanken på at noe skulle skje med det ene så jeg hadde blitt gående med bare ett, er et mareritt. Jeg er avhengig av å ha begge to.

Til de som måtte kvie seg for å ta høreapparatet i bruk, sier Kitane:

– Det er lov å være redd eller nervøs når en sans har forandret seg, det er kjempeskummelt! Du trenger ikke kaste deg ut i det med én gang, men høreapparatet vil hjelpe deg til å delta i verden på en helt annen måte. For du er jo der, og du vil ikke gå glipp av ting. Og teknologien går fremover hele tiden. Gi høreapparatet en sjanse og ta en dag av gangen!

Del gjerne denne artikkelen med andre!

Vi takker våre sponsorer – Hvert Øre Teller 2021:

Phonak Life Is On Logo
Resound GN Logo
Tryg Forsikring Logo