– Jeg strekker meg langt i jobben

Foto: HLF

Navn: Veronica Staalen Frantzen

Alder: 31 år

Yrke: Barnevernspedagog og saksbehandler i Skien kommune

– Hørselstapet gjør meg sliten. Derfor er det viktig med pauser og gode støttespillere på jobb. Det har heldigvis jeg.

-Jeg har et medfødt hørselstap og har brukt høreapparat siden jeg var fire år. Som 17 åring fikk jeg i tillegg tinnitus etter en konsert. Når jeg skal forklare hørselstapet mitt til andre, pleier jeg å si at jeg er halvt døv når jeg tar av meg høreapparatene.

Utstyr fra Hjelpemiddelsentralen

-Jeg har alltid vært åpen om at jeg har nedsatt hørsel og har opplyst dette i jobbsøknader. At jeg som hørselshemmet kan få hjelp til teknisk tilrettelegging har jeg visst i flere år. På min forrige arbeidsplass, der jeg jobbet som miljøterapeut blant flyktninger, fikk jeg installert vibrerende varslingsutstyr til brannalarmen. Gjennom Hjelpemiddelsentralen fikk jeg i tillegg bordbrikke og Roger Penn. Nå skal jeg teste ut enda mer utstyr.

Veronicas jobbtips:

«Ikke vær redd for å be om hjelp. Når du tør gjøre en forskjell for deg selv, kan du også inspirere og hjelpe andre»

Byttet møterom

-Siden 2015 har jeg vært ansatt her i barnevernstjenesten, og jeg føler jobben som kontaktperson passer perfekt til min hørsel. Jeg har blant annet eget kontor, og det får jeg beholde uansett flytting og endringer. På grunn av hørselen min har vi byttet møtelokaler. Før hadde vi møter i kantina, men den var dårlig egnet på grunn av støy, og vi har nå et bedre lokale. Kollegene mine vet hvorfor jeg alltid setter meg lengst fremme i møterommet, eller de holder av plass aller fremst. Jeg setter også stor pris på praksisen vi har på jobb med at det skrives referat etter alle møter.

Si ifra!

-Jeg vil gjerne fungere best mulig på jobb og har derfor tilrettelagt mye på eget initiativ. Det får jeg lov til, og jeg føler at ledelse og kolleger er positive og forståelsesfulle. Det er viktig å ha fokus på løsninger, ikke problemer. Når jeg er ute og møter nye mennesker og klienter, så forteller jeg alltid om hørselen min. «Hvis jeg svarer feil, så si ifra. Jeg hører nemlig dårlig», pleier jeg å si. Jeg har aldri møtt fordommer eller opplevd negative reaksjoner, heldigvis.

80 prosent stilling

– At jeg strekker meg langt i jobben merkes av og til på kroppen. Jeg blir fort engasjert, vil gjerne få med meg alt og bruker mye energi på å høre hva som blir sagt. I perioder er jeg plaget av migrene, og det forverrer tinnitusen. Redusert arbeidsmengde og gradert sykemelding har av og til blitt løsningen. Fordi jeg har to små barn, har jeg nå valgt å jobbe 80 prosent. Den ene fridagen i uka gjør at jeg har mer å gi på jobb, merker jeg. Jeg trives veldig godt i jobben. Hver dag tenker jeg på at jeg skal gjøre mitt beste for at det skal bli en positiv arbeidsdag.  

Visste du at?

Åtte av ti hørselshemmede er åpne om sitt hørselstap på arbeidsplassen.

Kilde: HLFs medlemsundersøkelse våren 2019

Mer informasjon: hlf.noHLF Briskebys kurs og Kunnskapsbanken.net