– Jeg valgte å si opp jobben

Foto: Anita Kvalvåg

Navn: Mallin Kvalvåg

Alder: 27 år

Yrke: Daglig leder i Strand hundesenter, utdannet innen butikkfag

– Selv om det er dumt å si opp fast jobb, var det et riktig valg. Butikkjobben var umulig å tilrettelegge på grunn av støy.

– Jeg har alltid hørt litt dårlig og sliter spesielt med taleforståelsen. Derfor er jeg avhengig av å lese på munnen når folk snakker. Støy på jobb var et stort problem både før og etter at jeg fikk høreapparater i januar 2018.

Svimmel og kvalm

– I nesten ti år var jeg ansatt i en Europris-butikk på Jørpeland, der jeg blant annet satt i kassen. Her var det mye støy fra rullebånd, emballasje, skanner og kjøledisk. Jeg brukte mye energi på å høre hva kunder og kolleger sa og ble plaget av svimmelhet og kvalme. At svimmelhetsanfallene hadde med støy og nedsatt hørsel å gjøre forsto jeg ikke i starten. Etter jobb var jeg noen ganger så utslitt at jeg knapt klarte å lufte hundene mine. For en hundeelsker som meg er det helt utenkelig å ikke gå tur!

Forsøk på tilrettelegging

– Jeg ble etter hvert sykemeldt, og Hjelpemiddelsentralen ble koblet inn for å se hvordan arbeidsplassen kunne tilrettelegges. Jeg fikk blant annet teknisk utstyr som Multimic, Roger Penn og vibrerende klokkevarsling. Fordi vi var få ansatte, måtte vi alle ta vår tørn i kassen. Arbeidsgiveren min forsøkte å gjøre noen tiltak for å redusere støyen rundt kassen min, men det var til lite hjelp. Etter sykemelding nummer to begynte jeg å innse at butikkjobb er vanskelig å kombinere med hørselstapet jeg har. Det endte med at jeg sa opp jobben min for å starte egen bedrift. Det var skummelt, men også er riktig valg.

Mallins jobbtips:

Ikke snakk med ryggen til eller gi beskjeder i forbifarten. Da har jeg ikke sjanse til å høre hva som blir sagt.

Følger drømmen

– Siden jeg var barn har jeg drømt om kunne jobbe med hunder på heltid, og jeg har tidligere tatt hundetrenerutdanning. Nå bestemte jeg meg for å satse på drømmen. I februar startet jeg hundesenter sammen med tvillingsøsteren min. Det har vært positivt for hørselen min. Som selvstendig næringsdrivende kan jeg styre dagen og tiden selv. Hundekursene foregår utendørs, og det er gunstigere for hørselen min enn å være innendørs. Jeg tilpasser antall kursdeltakere til hva hørselen takler og har god hjelp av ekstrautstyr som kan kobles til høreapparatene. «Jeg hører dårlig», er det første jeg informerer om når jeg møter nye hundeeiere.

Tror på fremtiden

– Jeg har god dialog med Hjelpemiddelsentralen, og vet jeg kan få hjelp med annen tilrettelegging, dersom jeg trenger det. Jeg har nå begynt å benytte skrivetolk på møter, og det har vært veldig nyttig og positivt.  Nå kan jeg delta på timelange møter, der jeg får med meg alt som blir sagt uten å anstrenge meg. Etter at jeg ble min egen sjef har jeg ikke vært plaget av svimmelhet eller kvalme, selv om jeg har lange og travle dager. Jeg har gode arbeidsdager og er optimistisk med tanke på fremtiden.

Visste du at?

Bare tre av ti opplever at arbeidsplassen deres er egne for hørselshemmede.
Kilde: HLFs medlemsundersøkelse våren 2019

Mer informasjon: hlf.noHLF Briskebys kurs og Kunnskapsbanken.net