– Vær åpen om det!

Influenser Madeleine Pedersen (27) lever i dag av å skape innhold på sosiale medier for sine nesten 90 000 instagramfølgere. Ved å være åpen om sin medfødte hørselsutfordring håper hun å kunne hjelpe andre i samme situasjon. Hun ønsker å kunne være det forbildet for noen som hun selv savnet i oppveksten.

I forbindelse med årets Hvert Øre Teller-kampanje har vi stilt henne fem kjappe spørsmål om hørsel:

1. Hvilken hørselsutfordring har du og hvordan fikk du den?

– Jeg er født med mikroti som betyr misdannelse av øre. Jeg ble født med bare et øre, og har derfor utfordringer med 0% hørsel på høyre siden.

2. Hvordan påvirker hørselsutfordringen hverdagen din?

– Jeg sliter veldig med å være på plasser som f.eks. fester, events, uteplasser hvor det er mye lyder, bråk og stemmer fra alle kanter. Det er vanskelig å henge med i en samtale dersom den foregår på min høyre side ute blant støy. Jeg klarer for eksempel ikke å høre hvilken retning en bil kommer ifra – så derfor har jeg alltid vært forsiktig når jeg skal gå over veien.

3. Har du alltid vært åpen om hørselsutfordringene dine?

– Jeg har vært åpen om dette til mine venner og de jeg har gått i klasse med, siden det måtte tas hensyn til av og til. Men det var ikke før i 2017 cirka at jeg faktisk klarte å gå med håret oppsatt uten å overtenke hvert eneste scenario dersom folk så min medfødte feil.

4. Hvorfor har du valgt å være åpen om det?

– Du tenker etter hvert at: “Hvor var mitt forbilde da jeg trengte det?” Så siden jeg ikke hadde et forbilde angående min hørselsutfordring måtte jeg bli et forbilde for de som trenger det. Jeg vet hvor vondt det er å gå rundt med dette, uten å ha noen å se opp til. Det var perioder jeg følte meg så ekkel og som en outsider. Derfor er det viktig å være åpen om det, for vi ER så mange, men det er tabubelagt å snakke om det. Dette må vi endre på.

5. Hvordan kan andre bidra for å gjøre hverdagen din bedre?

– Vær tålmodig med meg og prøv å forstå min utfordring ved å stille spørsmål for å kunne forstå mer. Og vær så snill gå på min venstre side så jeg hører deg, haha!

6. Hva er ditt beste tips for et godt liv med hørselsutfordringer?

– Just fucking own it og vær åpen om det – det er så tullete at dette skal påvirke oss så mye som det har gjort med meg hvert fall.

Del gjerne denne artikkelen med andre!

Vi takker våre samarbeidspartnere – Hvert Øre Teller 2022

Phonak Life Is On Logo
Resound GN Logo
Tryg Forsikring Logo