Slik har det gått med brødrene:

– Nå vil de hjelpe andre

Hørselshemmede Andreas og broren Thomas Findal Andersen(18) ble mobbet grovt under oppveksten. Til slutt ville ikke Thomas leve lenger. En avgjørelse som brødrene tok sammen kom til å endre livene deres.

Andreas og Thomas Findal Andersen – Foto: Privat

For bare tre år siden så fremtiden mørk ut.

– De kalte oss døvejævler. De forsøkte å klippe av ledningene til høreimplantatene. De slo, sparket og truet oss. Livet handlet om å kjempe seg gjennom dagene, forteller Andreas.

Det er slik de husker tiden fra barne- og ungdomsskolen. Historiene om hvordan de begge ble mobbet, fordi de hørte dårlig, er mange.

– Jeg ble mobbet hele tiden. Hvert sekund, hvert minutt, hver time og hver dag var noen ute etter å ta oss, sier Thomas.

En dag ble det for mye.

– Thomas forsøkte å ta livet sitt, men heldigvis så mislyktes han, sier Andreas. Jeg husker jeg sa: «Hvis du skal dø, så skal jeg dø med deg. Enten det, eller så skal vi to finne en måte å komme oss videre på».

Sammen valgte de å leve. Thomas og Andreas bestemte seg for å dra bort fra hjembygda, langt vekk fra mobberne. Veien gikk til Briskeby videregående skole for hørselshemmede elever i Lier.

Det ble vendepunktet deres.

Briskeby ble redningen

Thomas Findal Andersen – Foto: Privat

– Vi var veldig bekymret for hva som ventet oss første skoledag. Vi var redde for at alt ville fortsette som før, der tok vi heldigvis feil. En time senere hadde vi fått våre første venner, og med det ble alt forandret, sier Thomas.

– Endelig kunne jeg være meg selv, jeg var ikke annerledes lenger. Jeg var som alle andre. Jeg fikk mange venner, troen på meg selv og begynte å gjøre det bra på skolen, sier Andreas. Små klasser, hørselsteknisk tilrettelegging og lærere som forstår hvordan det er å høre dårlig har gitt gode faglige resultater. Andreas forbereder seg nå til avgangseksamen på Briskeby.

– Hva har vært det beste med å gå på Briskeby, synes du? Andreas smiler, før han blir stille.

– Vi hadde ikke levd hvis det ikke hadde vært for denne skolen. En av de mange tingene som gjør Briskeby så bra er at de fleste av oss bor i hybelbygget ved siden av skolen. Det gjør at vi kjenner hverandre godt og vi opplever mye gøy sammen.

Har fått kjæreste

Det er ikke bare venner og gode skoleresultater som ventet de to guttene. Mens Thomas møtte Marthe, som også er elev på Briskeby, er Andreas sin historie en annen:

Lisa og jeg møttes faktisk på Tinder. Vi begynte å chatte. Hun er hørende, og jeg var veldig redd for at hun ville miste interessen og bryte kontakten da vi skulle møtes for første gang, sier Andreas.

– Men da vi traff hverandre var hun bare nysgjerrig. Og det var en fantastisk følelse, å bli akseptert og sett for den personen jeg er. Møtet med Lisa, og at hun lyttet oppmerksomt til historien hans, har gjort Andreas mer trygg og åpen:

– I dag spiller jeg på et vanlig håndballag, og i tillegg til Briskeby har jeg linjefag på en skole med hørende elever. Det er ikke lenger en mur mellom meg og andre, sier han.

Nye mål

Nå er planen til Andreas å bli samboer med kjæresten og ta fatt på livet etter Briskeby.

– Jeg har gode karakterer og ønsker å bli vernepleier. Målet mitt er å bli så god som mulig på å hjelpe andre, sier Andreas.

– Jeg er opptatt av å sette meg mål. I 2016 sto Thomas og jeg frem med den vonde skoletiden vår. I år har jeg satt meg et mål om å være inkluderende overfor alle som trenger det.

– Hva betyr det?

– Hver gang jeg ser en som føler seg utenfor eller tilsidesatt, vil jeg ta initiativ til enten å snakke med eller inkludere vedkommende i det jeg holder på med. Alder spiller ingen rolle, sier Andreas. – Det er tross alt det jeg ville at noen skulle ha gjort for meg da jeg sto på utsiden.

Gi ikke opp

Andreas Findal Andersen – Foto: Privat

Thomas har fått jobb som lærling for Norges Energi i hjembyen Kristiansand. Det er til tider tøft å være så langt borte fra hverandre, de som alltid har holdt sammen.

– Selv om den fysiske avstanden er stor, er vi tett knyttet. Vi ser fremover og nyter det å endelig ha det bra.

De ønsker å spre et viktig budskap til alle som blir mobbet:

– Si i fra til en voksen, og la ikke mobberne få ødelegge livet ditt. Vær sterk, åpen og gi ikke opp. Se bare på oss og hvor bra vi har fått det, avslutter Thomas og Andreas Findal Andersen.

Se filmen hvor hørselshemmede Andreas og Thomas forteller om den alvorlige mobbingen de ble utsatt for som barn.