– Plutselig var pipelyden der!

 

 

Navn: Cengiz Al

Alder: 22 år

Yrke: Skuespiller, danser og selger

 

 

 

Foto: Privat

Viktig melding fra SKAM-stjerne Cengiz Al: Beskytt hørselen din! Du kan aldri vite når høy musikk gir deg tinnitus.

22 år gamle Cengiz kan ikke lenger huske hvordan total stillhet oppleves, men han husker godt den dagen han plutselig hørte en ny lyd på det ene øret.

– Jeg gikk på videregående i tredje klasse og var på vei til gymtimen, da jeg hørte en tynn pipelyd på den ene siden. «Oi, dette var rart!», tenkte jeg. Jeg hadde hørt piping tidligere også, men denne gangen varte det i to dager. Nøyaktig én uke senere kom lyden tilbake, og nå fikk jeg piping i begge ører. Siden den gangen har jeg hørt konstant pipelyd, og det er snart fem år siden. Det er en veldig tynn og lys lyd, forteller Cengiz, som selv tror han la grunnlaget for tinnitusen i 14-16 årsalderen.

– I denne perioden var jeg alltid omgitt av musikk og danset veldig mye. Hver eneste ettermiddag danset jeg i mange timer, og alltid hadde jeg musikk på headsettet når jeg reiste til og fra studioet. Det ble kanskje opptil sju timer med høy musikk hver dag.

– Hvordan påvirker tinnitus hverdagen din?

– Jeg kom ikke inn i militæret på grunn av dette, fordi jeg ikke hørte de lyseste tonene under hørselstesten. Det var jeg veldig lei meg for lenge, fordi jeg hadde så lyst til å komme inn. Ellers merker jeg at lyder blir forvrengt når det er støy rundt meg. Særlig hvis mange snakker i munnen på hverandre. Da hender det jeg må si: «Hæ, hva sa du?». Men ellers er det ikke alltid jeg legger merke til tinnitusen. Jeg har nå levd så lenge med den at jeg er ganske flink til å overhøre pipingen. Den er blitt en slags venn som alltid er der og «snakker» til meg. Når jeg nå er et sted der det er helt stille, så kan jeg ikke lenger huske lyden av stillhet, forteller Cengiz, best kjent for rollen som Yousef i NRK-suksessen SKAM og fra «Skal vi danse» i 2017. I vår er han kinoaktuell i den norske filmen «Alle kjendiser har lukka gardiner» og i løpet av sommeren blir han også pappa for første gang.

– Hva hjelper mot tinnitus?

– For å unngå å høre pipingen, må jeg ha annen lyd rundt meg som overdøver lyden i hodet. Da hører jeg musikk på et lydnivå som passer meg perfekt. Det hjelper også å fokusere på andre ting som opptar meg, for eksempel det å redigere video, se film, jobbe eller spille dataspill. Jeg streamer ikke, så jeg er bare en hobbyspiller. Å sitte stille og lese bok er vanskelig, for da er lyden der hele tiden, og jeg merker den ekstra godt når jeg er alene. For meg hjelper det å gå i skogen. Der trives jeg veldig godt og finner mye ro. Dette er de strategiene som har funket for meg. Jeg har derfor ikke brukt hjelpemidler eller lest så mye om mestringsteknikker mot tinnitus.

– Hva gjør du for å beskytte hørselen din?

– Jeg har blant annet redusert lydvolumet på headsettet mitt og jeg bruker formstøpte ørepropper. Helt automatisk holder jeg for ørene mine hvis jeg plutselig utsettes for høye lyder, som at en ambulanse kjører forbi.

– Hva slags råd vil du gi til unge?

– De må passe på hørselen sin. Det er så lett å tenke at «Dette går bra, og det har ikke skjedd noe før når jeg har hørt på høy musikk», men plutselig kan tinnitusen være der. Til dem som driver med musikk, dans eller andre ting der de omgir seg med mye lyd: Demp lyden, ta pauser og bruk ørepropper! Ha også en strategisk plan for lydpauser, slik at du får redusert antall timer med lyd. Selv får jeg ingen lydpauser lenger, fordi jeg hører piping i hodet hele tiden.

UTEN STILLHET. Cengiz Al, kjent fra rollen som Yousef i NKR-serien Skam, har hatt tinnitus i snart fem år og hører alltid en tynn pipelyd i hodet. Foto. NRK arkiv Tom Børlie

Les videre om Wasim Zahid, Jenny Langlo eller Ida Maria.

Vi takker våre samarbeidspartnere