FOTO: © Martinan / ADOBE STOCK

7 tips til hvordan være en god venn

Mange med hørselsutfordringer sliter med å delta i en samtale. Slik kan du hjelpe.

Bjørg Kampestuen-Berntzen har sittet i sentralstyret til HLF (Hørselshemmedes Landsforbund). Hun er hørselshemmet og vet hvordan det er å ikke få med seg det som blir sagt.

Her gir hun deg 7 tips om hvordan du kan være en god venn for en som hører dårlig:

1. Vær inkluderende

Vis tydelig at du ser vedkommende. Mange med hørselsutfordringer opplever ensomhet.

– Inviter med deg den som hører dårlig til noe hyggelig, eller dra på besøk. Pass på at vennen din blir inkludert i samtalen. Vær interessert i hvem personen er, og vær deg selv.

2. Prøv å forstå

Syns du det er vanskelig å forstå hvordan det er å ha utfordringer med hørselen? Kanskje du kan prøve å gå med ørepropper en stund?

– Det betyr svært mye at venner og familie setter seg inn i hvordan det oppleves å ikke høre det som blir sagt. Da føler man seg med ett mer inkludert og forstått. Det handler også om å skaffe seg kunnskap om hørselsutfordringer.

3. Vær tålmodig og motiverende

Mange opplever sviktende hørsel som en stor sorg og syns det er tøft å tilpasse seg en ny tilværelse. Da er det viktig at du som står nær viser respekt for de følelsene og er tålmodig. Hvis personen er nybegynner med høreapparat, kan det ta tid å venne seg til dette. Det kreves både utholdenhet og tilpasningsevne.

– Det er viktig at venner og familie motiverer til å bruke høreapparatet – slik at hun eller han ikke legger det bort. Høreapparat gir bedre livskvalitet, fordi din venn lettere kan delta i samtaler og være med på det som skjer.

Bjørg Kampestuen-Berntzen.  Foto: Astrid Waller

4. Spør hvis du lurer på noe

Synes du det er vanskelig å vite hvordan du bør oppføre deg overfor en som har nedsatt hørsel? Kanskje lurer du på hvordan høreapparatet fungerer, eller hvordan det er å leve med hørselstap? Spør, da vel!

– Det er viktig at du tør å ta opp temaet, slik at dårlig hørsel ikke blir «elefanten i rommet». Så lenge du er nysgjerrig og ikke gjør narr, er det til syvende og sist hyggelig at du spør og viser oppriktig interesse.

5. Si aldri «Glem det!»

Ofte må den som hører dårlig spørre om igjen og be andre gjenta det de har sagt. Da kan det være sårende å bli avfeid med kommentaren «Bare glem det!». I stedet skal du gjenta det du har sagt så naturlig og hyggelig som du kan.

6. Ha blikkontakt og snakk normalt

Snakk ikke med ryggen til, og hold ikke for munnen. De som hører dårlig leser ofte på leppene. Snakk tydelig. Det hjelper ikke å rope, da blir det vanskeligere å forstå hva som blir sagt.

– Sørg for å ha blikkontakt, og snakk gjerne i korte og enkle setninger.

7. Unngå bakgrunnsstøy

Husk at støy kan gjøre det vanskelig å høre hva som blir sagt. Finn et rolig sted, dersom det er mulig, og snakk én av gangen.

Del gjerne denne artikkelen med andre!

Vi takker våre sponsorer – Hvert Øre Teller 2021:

Phonak Life Is On Logo
Resound GN Logo
Tryg Forsikring Logo