7 tips til hvordan være en god venn

Foto: Bo Mathisen
Mange med hørselstap sliter med å delta i en samtale. Slik kan du hjelpe.
Bjørg Kampestuen-Berntzen sitter i sentralstyret til HLF (Hørselshemmedes Landsforbund). Hun er hørselshemmet og vet hvordan det er å ikke få med seg det som blir sagt.
Her gir hun deg 7 tips om hvordan du kan være en god venn for en som hører dårlig:
1. Vær inkluderende
Vis tydelig at du ser vedkommende. Mange med hørselstap opplever ensomhet.
– Inviter med deg den som hører dårlig til noe hyggelig, eller dra på besøk. Pass på at vennen din blir inkludert i samtalen. Vær interessert i hvem personen er, og vær deg selv.
2. Prøv å forstå
Syns du det er vanskelig å forstå hvordan det er å ha nedsatt hørsel? Kanskje du kan prøve å gå med ørepropper en stund?
– Det betyr svært mye at venner og familie setter seg inn i hvordan det oppleves å ikke høre det som blir sagt. Da føler man seg med ett mer inkludert og forstått. Det handler også om å skaffe seg kunnskap om hørselstap
3. Vær tålmodig og motiverende
Mange opplever sviktende hørsel som en stor sorg og syns det er tøft å tilpasse seg en ny tilværelse. Da er det viktig at du som står nær viser respekt for de følelsene og er tålmodig. Hvis personen er nybegynner med høreapparat, kan det ta tid å venne seg til dette. Det kreves både utholdenhet og tilpasningsevne.
– Det er viktig at venner og familie motiverer til å bruke høreapparatet – slik at hun eller han ikke legger det bort. Høreapparat gir bedre livskvalitet, fordi din venn lettere kan delta i samtaler og være med på det som skjer.

Bjørg Kampestuen-Berntzen. Foto: Astrid Waller