FOTO: © New Africa / ADOBE STOCK
Slik får du høreapparat
Tekst: Bjørg Engdahl
Har du mistanke om at du har et hørselsproblem, er det viktig at du søker profesjonell hjelp.
Fastlegen din eller bedriftshelsetjenesten vil kunne henvise deg til en hørselssentral eller en privat øre-nese-hals-spesialist, hvor hørselstester og eventuell utprøving av høreapparater vil skje.
Viser det seg at du kan ha nytte av et høreapparat, og du selv er motivert for å begynne med det, skal du og audiografen velge det høreapparatet som passer best for deg.
Husk at hørselstapet er helt individuelt, og derfor kan det hende at det apparatet som passer for naboen, ikke er like bra til deg.
Du skal finne et høreapparat som hjelper ditt hørselstap og som du selv kan betjene. Du skal også finne et høreapparat som passer ditt øre og øregang. Finn også ut hva slags tilleggsutstyr som finnes til høreapparatet – her kan det være gode hjelpemidler som gir deg flere muligheter.
Her finner du oversikt over offentlige hørselssentraler og avtalespesialister:
Varighet seks år
Du skal i utgangspunktet ha høreapparatet i seks år før du har krav på nye, så det er viktig at du er fornøyd med valget. Bruk derfor litt ekstra tid om du ikke er tilfreds med apparatet – samtidig som du må huske at høreapparatet ikke gir normal hørsel.
Audiografen din kan gi deg veiledning slik at du lettere forstår hva du trenger. Still spørsmål og vær i dialog med audiografen, slik at dere kan finne frem til et apparat som dekker dine behov.
I denne prosessen må du kanskje regne med å justere apparatet flere ganger eller prøve ut andre typer apparater.
Bli kjent med apparatet
Når du får tilpasset høreapparat får du en gjennomgang av høreapparatets reguleringer, batteriskifte, bruk og stell, og hvordan du får satt høreapparatet på plass og tatt ut av øret.
Pass på at du får prøve dette mens du er hos audiografen.
Mange synes det kan være greit å ha med seg en person fra familien eller nærmeste omgangskrets, slik at flere får denne informasjonen.
Alt som audiografen gjennomgår med deg, skal også stå i bruksanvisningen som kommer med høreapparatet.
Si hva du mener
For at audiografen skal ha mulighet til å finne og tilpasse det høreapparatet som passer best til deg, må du fortelle hva du opplever.
Er det noe du ikke får til, situasjoner hvor du ikke får med deg hva som blir sagt til tross for at du bruker høreapparat, så må du gi tilbakemelding til audiografen om dette.
I utprøvingsperioden kan det være en ide å skrive ned hvordan det oppleves, slik at du kan gi konkrete tilbakemeldinger når du kommer til kontroll hos audiografen din.
Du har inntil seks måneders utprøvingstid før du bestemmer deg for hvilket høreapparat du skal velge.