Startet karrieren med tinnitus

 

 

Navn: Jenny Langlo

Alder: 27 år

Yrke: Psykologistudent og artist

Jenny Langlo hadde tinnitus allerede før musikkarrieren tok av og var lenge redd for at den skulle ødelegge alle fremtidsdrømmer. I dag er hun ikke redd lenger.

Over natta ble 17 år gamle Jenny Langlo landskjent, da hun vant finalen i Idol i 2011. Det bare et fåtall den gang visste, var at den talentfulle ungjenta fra Møre og Romsdal levde med mye indre stress på grunn av en konstant pipelyd på venstre øre. Den kom akutt to år tidligere etter at hun hadde dykket på grunt vann på ferie i Syden.

– Jeg er nok født med litt sarte ører, som jeg tror er medvirkende årsak til at jeg fikk en slags trykkskade i indre øret. En øre-nese-halslege ga meg tinnitus-diagnosen med følgende beskjed: «Dette vil aldri gå over». Det var en veldig skremmende beskjed å få som 15-åring, og jeg ble veldig fortvilet. Jeg gjorde dermed alle klassiske feil. Helt fiksert på min egen pipelyd, søkte jeg desperat på nett etter behandling og leste alle skrekkhistorier. I tillegg ble jeg lydoverfølsom, noe jeg fortsatt er.

– Hvordan påvirker tinnitus hverdagen din?

– Heldigvis har jeg et helt annet forhold til tinnitusen min nå enn i starten, fordi jeg har lært å leve med lydene, som jeg nå hører på begge sider. Fordi jeg er veldig musikkinteressert, er jeg på mange konserter, men aldri uten mine formstøpte ørepropper. Hvis lydnivået blir for høyt eller jeg glemmer dem, straffer det seg i form av økt tinnitus i mange timer etterpå. Jeg merker når grensen er nådd. Det er som om ørene vrenger seg, og da må jeg bare gå. Det hender jeg forlater utesteder på grunn av støynivået. Det er kjipt å måtte gå fra vennene sine, men jeg har ikke noe valg. Akkurat som allergikere må holde seg unna ting de ikke tåler, må jeg beskytte hørselen mot høy lyd.

– Hva hjelper mot tinnitus?

– Min erfaring er at den har sine gode og dårlige perioder. I starten hadde jeg så mye angst at det forverret tinnitusen. Først da jeg fikk kontroll over frykten og begynte å akseptere at lydene i hodet ikke ville forsvinne, ble det mulig for hjernen min å filtrere dem bort. Jeg har ikke fått noe behandling eller deltatt på kurs, men jeg har brukt kognitive teknikker for å snu egen tankegang. I tillegg hjelper det å snakke med andre, når tankene blir for tunge. Noen bruker musikk eller motlyd for å maskere. Det har jeg aldri gjort, og jeg opplever stillhet, selv om jeg har tinnitus. Det kan høres rart ut, men jeg har blitt venn med tinnitusen min.

– Hva gjør du for å beskytte hørselen din?

– Jeg må hele tiden ta hensyn til den, og øreproppene er alltid med. At jeg er lydoverfølsom gjør at jeg blir ekstra flink til å passe på meg selv. Når jeg hører på musikk eller podkast, har jeg volumet på lavt nivå. Skal jeg treffe venner eller gjøre noe på fritiden, så velger jeg steder med snill akustikk. Jeg legger også inn lydpauser i løpet av dagen. Det betyr at jeg hviler hørselen etter å ha vært sosial og omgitt av mye lyd. Heldigvis er jeg en person som liker å være alene. Stillhet er bra for meg og for tinnitusen.

– Du er fortsatt ung, men er nærmest en veteran i tinnitus. Hvilke råd har du til andre unge?

– Bruk ørepropper eller gå, hvis lyden blir for høy. Alle har vi lært at det kan skade synet hvis vi nistirrer på sola. Slik er det med lyd også. Vi skal ikke ha for mye lyd for lenge av gangen, så vær forsiktig med høy musikk rett på øret! Skulle du være så uheldig å få tinnitus eller en hørselsskade, så ikke tro at livet er over. Det er mulig å drive med musikk og ha et helt greit liv med tinnitus, sier Jenny Langlo, som i høst tar fatt på siste året i psykologistudiet. Etter sju år som profesjonell musiker og musikalstjerne er målet å bli psykolog. Med stor kjærlighet til musikk.

LYDPAUSER: Jenny Langlo legger inn jevnlige lydpauser i hverdagen. Det hjelper mot tinnitusen hun har levd med siden 2009. – Jeg har blitt venn med lydene mine, sier hun. Foto. Ellen Jarli

Les videre om Cengiz Al, Ida Maria eller Wasim Zahid.

Vi takker våre samarbeidspartnere