– Tinnitus påvirker hverdagen

Artist Gaute Ormåsen har i årets kampanje funnet frem til sin tinnituslyd sammen med en lyddesigner. I den anledning har vi stilt han 6 korte spørsmål om hvordan han opplever det å leve med tinnitus:

1. Hvordan påvirker tinnitusen hverdagen din?

– Tinnitus påvirker hverdagen ganske mye i dårlige perioder, og ikke så mye i gode perioder. Jeg legger mest merke til den på kvelden, når det er stille og når jeg er sliten eller stresset.

2. Hva hjelper mot plagene?

– Det å holde en sunn livsstil, få nok søvn, og prøve å stresse minst mulig er viktig. Meditasjon og avspenning øvelser kan hjelpe en del for å dempe spenning og angst som setter seg i kroppen av øresusen. Jeg føler også at Lenire-behandlingen, som gir små elektriske impulser på tungen, har hjulpet noe.

3. Hva gjør du for å beskytte hørselen din?

– Jeg har kjøpt meg slike spesialørepropper, som gjør at jeg beskytter hørselen samtidig som jeg hører samtaler ganske godt.

4. Påvirker tinnitusen din relasjonen til venner og familie?

– I liten grad.

5. Hvordan var det å finne tinnituslyden din?

– Det var interessant. Jeg synes vi kom nærme, og det ble et lite hakk mer emosjonelt enn jeg hadde trodd.

6. Hva er dine beste tips til andre som er plaget av tinnitus?

– Ikke tenk så mye på hvordan du skal få vekk lyden, men tenk mer på å puste rolig, lær deg avspenningsteknikker og meditasjonsøvelser og slike ting. Når du roer ned nervene i kroppen så roer gjerne fornemmelsen og plagene av tinnitusen seg litt også.

Jeg følger også audiograf Ben Thompson på YouTube. Dette er en bra kanal med god info til alle med hørselsutfordringer. Selvfølgelig bør man også få tatt en hørselstest og vurdert om høreapparat kan være til hjelp.

Del denne artikkelen i sosiale medier

Vi takker våre samarbeidspartnere – Hvert Øre Teller 2023

Phonak Life Is On Logo