Vil bevisstgjøre unge om hørselsskader

Navn: Martin Foss Andersen – MrSavage

Spillkarriere: Spiller på e-sportlaget 100thieves

Følgere: 2.100.000 på Instagram, 1.140.000 på You Tube og 1.182.600 på spillkanalen Twitch

Alder: 15 år

Bosted: Oslo

Antall spilletimer per dag: 8-10

E-sportsutøver Martin «MrSavage» Foss Andersen ønsker at unge skal ta godt vare på egen hørsel. Selv fikk han seg en overraskelse da han testet hørselen på nett.

Tekst: Peter-André Hegg

Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP

«Hvis du ikke hører hva som skjer, er det nesten umulig å vinne games»

Martin «MrSavage» Foss Andersen er bare 15 år, men er fast bestemt på at han vil hevde seg i e-sporteliten i det verdensomfattende spillet Fortnite. Her spiller man enten alene, duo mot duo eller lag mot lag. Spillrundene kan ha opptil 100 spillere samtidig, og da er hørselen viktig både for å kommunisere med lagspillere og for å høre motstandere.

– I Fortnite skjer det ting overalt rundt deg hele tiden. Det vil si over, under, bak og ved siden av. Hvis du ikke hører hva som skjer, er det nesten umulig å vinne games. Noen av lydene er svake, og da er det viktig å ha god hørsel, sier Martin og legger til:

– Jeg pleier å ha noe høyere lydnivå når jeg deltar i turneringer, fordi det gir en stor fordel i spillet.

Selv om han har litt høyere lyd i hodetelefonene under viktige turneringskamper, passer han på hørselen i andre situasjoner.

– Jeg prøver å ha lyden ganske lavt når jeg ikke spiller turneringer eller noe sånt. Hvis jeg hører på musikk eller hører på YouTube, så har jeg ikke så høyt på.

Fortnite uten lyd

Martin, kjent under navnet «MrSavage», har flere millioner følgere på sosiale medier. Mange av dem så han spille Fortnite uten lyd på hodetelefonene da kampanjen #HeadsetChallenge startet 29. april.

– Det var vanskelig, for man kan ikke høre når noen skyter etter deg, løper bak eller ved siden av deg. Eller om noen kommer ovenfra eller nedenfra. Jeg klarte ikke å vinne de gamene jeg prøvde.

– Hvorfor sa du ja til å fronte #HeadsetChallenge?

– Jeg ønsker at folk skal lære hvor viktig hørselen er, så målet er å bevisstgjøre følgene mine.  Jeg kan ikke huske at andre gamere har snakket om utfordringer ved hodetelefonbruk før, og jeg anbefaler alle å bli med på #HeadsetChallenge.

Overrasket etter hørselstest

Martin tror han i fremtiden vil merke konsekvensene av egen hodetelefonbruk.

– Jeg synes jeg hører greit i dag, men når jeg blir eldre, så tror jeg ikke at hørselen min er like bra som andres, sier Martin.

I forbindelse med #HeadsetChallenge sjekket han sin egen hørsel på HLFs nettest hørselstesteren.no

Her scoret han litt under normalen, noe som kan indikere at hørselen ikke er helt optimal.

– Jeg scoret ikke så høyt på testen som jeg trodde.

– Hva tenker du om at testen ikke gikk så bra?

– At det ikke er bra. Jeg spiller jo sånn vanligvis rundt åtte til ti timer hver dag. Sånn sett var jeg egentlig ikke så overasket over resultatet. Men jeg trodde ikke at jeg skulle gjøre det så dårlig.

– Hvordan hviler du hørselen din?

– Jeg passer på å ta pauser mellom spillerundene. En runde varer om lag 25 minutter, og etterpå passer jeg på at ørene får den hvilen de trenger. Særlig når vi spiller turneringer og sitter foran datamaskinen i lengre perioder er pauser viktig. Da har jeg ikke hodetelefonene på og får gode pauser fra alle lyder.

Martins foreldre støtter sønnens deltakelse i #HeadsetChallenge. Faren sliter selv med tinnitus og er opptatt av at sønnen skal ta vare på hørselen.

– Kommer du til å endre vanene dine rundt hodetelefonbruk etter å ha deltatt i kampanjen?

– Jeg tok pauser mellom games og rundt hver time tidligere også, så det blir ikke så mye forandring. Men kampanjen vil jo gjøre det lettere å huske pausene, og skru ned lyden litt når jeg hører på musikk.

Les videre om Emil Bergquist Pedersen – «Nyhrox».

Vi takker våre samarbeidspartnere